Produkce testosteronu

Testosteron je steroidní hormon, který hraje zásadní roli jak v mužském tak ženském těle. Je důležitý pro správný vývoj mužského organismu, bohužel v posledních letech se stále více mužů potýká s jeho nedostatkem. Optimální hodnoty testosteronu jsou mírně narušeny s přibývajícím věkem, kdy je ho tělo schopno tvořit stále menší množství. Přitom produkce testosteronu je pro tělo nesmírně důležitá a ovlivňuje nejenom psychické, ale i psychické funkce. Muži nedostatek tohoto hormonu většinou nezaznamenají až do chvíle, kdy je doprovázen poruchami erekci či neplodností.

 

Mužský hormon, který vzniká ve varlatech i nadledvinách

Testosteron je mužský hormon, který ovlivňuje řadu funkcí v mužském těle. To ovšem neznamená, že nepatrné množství testosteronu se nenachází i v těle ženském. Stejně jako nepatrné množství ženského hormonu (estrogenu) nalezneme i u mužů. Testosteron je produkován v mužských pohlavních žlázách (varlatech) asi ze dvou třetin, zbylá jedna třetina je pak tvořena v nadledvinách. V ženském těle jsou hlavním zdrojem tohoto hormonu pouze nadledviny.

 

Testosteron se v mužském těle v největší koncentraci nachází v době dospívání, kde má vliv na vývoj sekundárních pohlavních znaků. Právě v pubertě se tak u mužů objevuje pubické ochlupení či prohloubení hlasu, což má za následek zvýšená tvorba testosteronu.

 

Testosteron je velmi často konzumován vrcholovými sportovci či muži, kteří se rozhodli budovat svalovou hmotu. Díky testosteronu jsou svaly lépe okysličovány, což má za následek zvýšení fyzického výkonu. Testosteron je možné tělu doplňovat za pomoci doplňků stravy, ty mají mimo jiné příznivý vliv i na kvalitu erekce, sexuálního libida či plodnosti.

 

Nedostatek testosteronu negativně ovlivňuje i ženy hlavně v období menopauzy. Kdy se dostavují výkyvy nálad či přibývání na váze.

Karty