Serenoa

Právě plody serenoa repens mají pro tělo nejpříznivější účinky. Plody serenoy mají vyrovnávací účinek na hormonální systém, hlavně mužský. Používají se při léčbě poruch prostaty a jsou používány pro zpomalení vypadávání vlasů při plešatosti, která trápí velký počet mužů.

Účinnými látkami obsaženými v rostlině jsou steroly, volné mastné kyseliny, karotenoidy, silice a polysacharidy. 

Co je serenoa repens

Serenoa repens je rostlina pocházející z jihovýchodních Spojených států. Roste hlavně podél pobřeží Atlantského oceánu v hustých houštinách nebo v podrostu borovic a širokolistých stromů v jižní Evropě a severní Africe.

Rostlina

Serenoa repens je vějířovitá rostlina dosahující 2 až 4 m na výšku, s dlouhými listy, které mohou být až přes 1 metr dlouhé. Mají jednoduchý řapík vybaveným jemnými trny. Květy má nažloutlé nebo bílé, seskupené do dlouhých hustých útvarů. Plodí ovoce s peckou v červeno-černé barvě, které je vítaným zpestřením jídelníčku okolních živočichů.

Tyto plody využívali domorodci jako potravu a také v lidovém léčitelství k léčbě urologických obtíží, zánětu prostaty a erektilní dysfunkce u mužů a k léčbě neplodnosti a při poruchách menstruačního cyklu u žen.

Účinky této rostliny se dostaly do světa a provádí se odborné studie, aby bylo možné prokázat učinnost serenoy plazivé a podložit prospěšnost rostliny výzkumy.

Serenoa repens proti vypadávání vlasů

La serenoa se používá k léčbě alopecie a vypadávání vlasů. Jde o čistě přírodní produkt. Účinnými látkami obsaženými v rostlině jsou steroly, volné mastné kyseliny, karotenoidy, silice a polysacharidy. Vypadávání vlasů u mužů je často spojeno s množstvím testosteronu a jeho částečnou přeměnou na dihydrotestosteron (DHT). Testosteron proměněný na DHT je příčinou nejen vypadávání vlasů, ale často způsobuje bohaté ochlupení na méně žádoucích místech, například na hrudi nebo na zádech. Serenoa působí tak, aby k hormonální přeměně na DHT nedocházelo a předchází tak tomuto problému.

Serenoa repens a pozitivní vliv na prostatu

Prostata je orgán mužského pohlavního systému nezbytný pro reprodukční funkce, neboť vytváří důležitou tekutinu. Její hlavní funkcí je produkce spermatické tekutiny, která slouží k transportu spermií produkovaných varlaty (mužské pohlavní žlázy), čímž je zajištěna jejich vitalita a pohyblivost.

Tato žláza může mít rozsáhlé patologie, jako je prostatitida, benigní hypertrofie prostaty a rakovina prostaty. Pomoc přichází z fytoterapie, části farmakologie, která studuje terapeutické využití léčivých rostlin a léčivých přípravků z nich získaných.

Četné studie ukázaly, že rostlina působí specificky na buňku tkáně prostaty, čímž omezuje zvětšení a zánět prostaty.

Toto překrvení a zvětšení prostaty, ke kterému dochází u většiny mužů starších padesáti let, stlačuje močový měchýř a stahuje močovou trubici, což má za následek potíže s močením, časté nutkání k močení, močení v noci.

Bylinná medicína nabízí alternativu k péči o prostatu a jednou z nich je právě použití prostředků s obsahem serenoy. Dalšími prospěšnými látkami pro prostatu jsou lykopen, kyselina lipoová (B13), vitamín E, zinek, selen.

Karty