Sibiřský ženšen

Přítomnost mnoha prospěšných látek z něj činí elixír dlouhého života, schopný stimulovat metabolismus a vyrovnávat energii. Použití rostliny je proto indikováno ve stavech stresu a nadměrného namáhání, během rekonvalescence, při fyzickém i duševním vyčerpání, při únavě, vysokém tlaku a v okamžiku, kdy člověk podává větší fyzický výkon (například při sportovním klání) nebo v okamžiku, kdy je třeba se plně soustředit mnoho hodin denně na studium.

Kromě toho je rostlina bohatá na polysacharidy, které posilují pomocí tvorby lymfocytů celkový počet bílých krvinek a kořen se doporučuje i jako posilující látka proti nachlazení.

O sibiřském ženšenu se také hovoří ve spojitosti s afrodiziakálními vlastnostmi. Je schopen optimalizovat sekreci hormonů, stimulovat nadledviny a sexuální žlázy, s následným zvýšením libida. Zlepšuje také krevní oběh, a pro tyto vlastnosti nachází uplatnění jako přírodní doplněk při léčbě sexuálních poruch.

    Popis rostliny

Je to vzpřímená rostlina impozantní velikosti 1,5-2,5 m. Vytrvalá, trnitá, se světle šedou nebo hnědou kůrou, odolává i drsným přírodním podmínkám. Listy s dlouhými řapíky jsou velké jako dlaň a mají drobné trny podél žílek. Květy jsou žluté nebo fialové barvy a seskupují se do tvaru deštníků v blízkosti listů. Rostlina vytváří masité bobule černé barvy, které místy mohou působit jako načervenalé.

Užitečný sibiřský ženšen je původem z tajgy v severovýchodním Rusku a spontánně roste kromě Sibiře i v Mongolsku, v Číně, Jižní Koreji a Japonsku. Upřednostňuje mírné a studené podnebí až do nadmořské výšky 800 metrů.

     Z historie

Ruští botanici mu dali první botanický název: Hedera senticosa v roce 1856. Jen o tři roky později botanik Maximowicz odstranil rostlinu z rodu Hedera a vytvořil pro ni nový rod Eleutherococcus senticosus.
Tato rostlina byla dlouho používaná jako doplněk stravy zodpovědný za vynikající sportovní výkony bývalých sportovců SSSR a byla také používána jako doplněk stravy pro sovětské astronauty během jejich dlouhých pobytů ve vesmíru.

Karty