Účinky sibiřského ženšenu

Podobně jako skutečný ženšen je Eleutherococcus ve skutečnosti používán ve fytoterapii pro své adaptogenní, imunostimulační a antistresové vlastnosti. Rozličné účinky sibiřského ženšenu jej předurčily k použití v případě potřeby k posílení imunitního systému, při léčbě stresu, během rekonvalescence z infekčních nebo nádorových onemocnění, při léčbě chřipky a zmírnění projevu stárnutí. Dlouhodobé používání podporuje a zlepšuje vytrvalostní sportovní výkon a pomáhá s lepší fyzickou kondicí.  

Kde roste

Roste hojně v asijských oblastech a má podobné zdravotní účinky jako pravý ženšen, je však méně populární, levnější a k jeho masivnímu rozšíření po světě dochází až v poslední době. Přínosy rostliny jsou proto srovnatelné s přínosy pravého ženšenu, jen není o jeho prospěšnosti tolik vědeckých studií a není tak často propagovaný. Většina vědeckých výzkumů je zatím prováděna na zvířatech.

Původně pochází ze Sibiře a Mongolska, kde roste divoce v jehličnatém podrostu. V původních oblastech je součástí tradiční medicíny na podporu fyzické vytrvalosti, k posílení imunity a k dlouhověkosti. Části rostliny používané ve fytoterapii jsou kořeny a oddenek (méně potom listy). Kořeny mají tmavou barvu s hladkým povrchem, zatímco oddenky jsou světlejší a vrásčitější. Tento keř je dostupný i u nás a lze jej pěstovat běžně v zahradách.

Adaptogenní účinky – co to je

Adaptogeny jsou bylinné produkty užitečné pro podporu přirozené reakce těla na stresové situace, fyzické i duševní. Stres způsobuje velmi významné fyzické změny, které mění funkčnost neurologického a imunitního systému. Adaptogeny mají stimulační vlastnosti, které pomáhají čelit těmto škodlivým účinkům.

Pozitivní účinky sibiřského ženšenu mohou pomoci předcházet únavě, depresi a stresu. Rostlina se proto používá k podpoře psychofyzické rezistence v obdobích sníženého výkonu a koncentrace (například během rekonvalescence nebo na podporu sportovní aktivity), přispívá ke snížení únavy a vyčerpání v situacích dlouhodobého stresu. Pomáhá těm, kteří ho používají, reagovat a pozitivně se přizpůsobit nežádoucím událostem, což působí proti pocitu úzkosti a vyčerpání. Pro tyto vlastnosti je běžnou součástí potravinových doplňků, určených pro lidi trpícími slabostí, ztrátou chuti k jídlu, po prodělané vážné nemoci, při ztrátě libida v důsledku vyčerpání, pro srovnání organismu, který se špatně přizpůsobuje změnám ročního období nebo je náchylný k nachlazení.

Karty