Účinky macy červené

Peruánský ženšen, maca peruánská, Královna And nebo peruánská viagra. Víte, co mají všechny tyto názvy společné? Ano, ti bystřejší možná uhádli, jedná se o tu samou rostlinu. Léčivé účinky macy peruánské dobře znali již staří Inkové, kteří její kořen nejčastěji používali na zvýšení sexuálního libida nebo při poruchách erekce. Krom výše zmíněných účinků má také pozitivní vliv na psychiku a po její konzumaci je tělo zaplaveno přílivem energie, stejně jak tomu je u kofeinu nebo quaraně.

 

Maca peruánská roste ve vysokohorských oblastech jihoamerických And, kde jí hojně konzumují tamní obyvatelé. Jedná se malou nenáročnou rostlinu, která dorůstá maximální výšky 15 cm, přitom je z ní primárně využívána její podzemní část, která měří přibližně 5 cm. Její domovinou jsou Andy, kde roste ve výšce okolo 3 000 m. n. m. Jedná se o ojedinělý úkaz, neboť v tak vysoké nadmořské výšce už bychom jiné rostliny hledali jen stěží. I možná díky krutým podmínkám, které v tak vysokých oblastech panují, je maca peruánská bohatá na vitamíny, minerály a další pro tělo prospěšné látky. U nás jí nejčastěji najdeme v doplňcích stravy či ve formě jemně rozemletého prášku, který je následně slisován do tablet. Ojedinělý není ani čaj z macy, které je chuťově nasládlý a ocení ho i ti nejmenší.

 

V Andách najdeme hned několik druhů macy, které se odlišují svým zabarvením. Mezi nejznámější představitele patří maca červená, černá a žlutá. Přitom právě ta červená patří mezi nejvzácnější odrůdy vůbec. Účinky macy červené jsou velmi široké, je možné jí zařadit do svého jídelníčku pro zvýšení libida nebo problémech s plodností. Bojuje se zvětšenou prostatou u mužů a zlepšuje kvalitu kostí u dětí. Díky své jemně nasládlé chuti zachutná nejenom dospělým, ale právě dětem. Ještě váháte, zda macu peruánskou zařadit do svého jídelníčku?

Karty