Maca červená

Maca je bylina, kterou staří Inkové používali pro léčebné účinky již od nepaměti. Moderní civilizace se jí snaží poslední roky navrátit její ztracenou slávu. Maca je též známá pod názvem ženšen peruánský, ale možná už jste zaslechli i další názvy jako je Královna And či peruánská viagra. Maca roste ve vysokých nadmořských výškách v samém srdci jihoamerických And. Nalezneme jí v horských oblastech kolem 4000 m. n. m., kde již příliš rostlin k vidění není. I možná kvůli drsným podmínkám, které v této oblasti panují, má maca peruánská tolik pro tělo prospěšných látek. V její rodné domovině jsou její účinky moc dobře známy, proto je hojně konzumována tamější populací. Maca neboli řeřicha peruánská je ale primárně známá pro své afrodiziakální schopnosti, zvýšení libida či jako prostředek k zlepšení erekce. Maca peruánská se vyskytuje hned v několika barvách, mezi ty nejčastější patří červená, černá a žlutá, přičemž žlutá patří mezi nejvíce rozšířenou odrůdu. Účinky všech těchto tří odrůd jsou velmi podobné, odlišují se však množstvím obsažených léčivých látek.

 

Červená maca je ze všech druhů nejvzácnější, vyniká největším aminokyselinovým spektrem a je v ní obsaženo největší množství antioxidantů, které bojují v našem těle s volnými radikály. Maca červená má příznivý vliv na psychiku člověka a i možná proto se považuje za přírodní antidepresivum.

 

Tento druh ženšenu pravého má ale i řadu dalších pro tělo prospěšných účinků. Například pomáhá při zvětšené prostatě u mužů. Funguje i jako prevence proti nádorovým onemocněním a má příznivý vliv na kvalitu kostí. Najdeme ho jako součást řady bylinných doplňků stravy na zvětšenou prostatu. Chuť červeného ženšenu je lehce nasládlá a tak jí ocení nejenom dospělí, ale i děti. Na rozdíl od ostatních dvou druhů není její sladká chuť doprovázena hořkým podtónem.

Karty