Zánět prostaty

Jak se toto běžné onemocnění projevuje

jako každé onemocnění, i zánět prostaty má svá specifika. Nejčastější projevy zánětu prostaty se mohou přihlásit způsobem, který nemocný nemusí s tímto onemocněním spojovat. Jde především o pocit únavy a fyzického vyčerpání. To má za následek zvýšenou potřebu spánku a odpočinku. Někdy se k tomuto zdravotnímu problému přidává i nadměrné pocení nebo zvýšená teplota. Ve stavu nepřetržité únavy se potom přidávají bolesti svalů a kloubů, špatná nálada a nechuť cokoliv dělat. Tyto stavy mohou přejít do celkové deprese. Dalším problémem, se kterým se musí muži potýkat je sexuální disfunkce, která v sobě zahrnuje problémy s erekcí a snížené libido.

Tím ale nepříjemné projevy této nemoci nekončí a často přichází bolest v oblasti prostaty. Ta je tupá a proměnlivá a může přecházet do třísel, genitálií, do boků a dolní části zad. Nepříjemnosti přicházejí i při močení, které je bolestivé, nejde často bez tlaku a obtěžuje opakovaně v noci. Moč je často kalná a může se v ní vyskytovat krev.

Jak tento problém řešit

Velice rozumným řešením je vyhledat před návštěvou urologa nejdříve svého praktického lékaře a ten by měl pacienta poučit o léčbě zánětu prostaty a také o možnostech, kterými lze obtíže zmírnit a také jim do budoucna předcházet.

S prevencí této rozšířené nemoci je spojená celoživotní zdravá životospráva. Přínosem je na zánět prostaty dieta a vhodné přírodní potravinové doplňky. Stejně důležitý je i dostatek pohybu, omezení jízdy na kole, při sedavém zaměstnání si dělat časté pauzy na protažení těla, omezení množství alkoholu a pití bylinných čajů s močopudnými účinky, které vyplavují bakterie z močové trubice. Přírodní potravinové doplňky by měly obsahovat látky pro prokrvení a s protizánětlivými účinky. Nejčastěji se prodávají ve formě tobolek, což je velmi praktické pro užívání, ale jsou i verze v prášku nebo tekuté extrakty, které lze přidávat například do energetických nápojů nebo ovocných šťáv.

Karty