ZÁNĚT PROSTATY NEBOLI PROSTATITIDA

Zánět prostaty je nejběžnějším onemocněním u mužů nad padesát let. Záněty vznikají vniknutím bakteriální infekce do prostaty. Nebo se může jednat o zánět vzniklý následkem nákazy některé z pohlavně přenosných nemocí. Například se může jednat o kapavku, chlamydie nebo AIDS. Bakterie se dostanou do prostaty prostřednictvím močových cest. Takovému onemocnění se říká akutní zánět prostaty. Onemocnění vzniklo ve velmi krátké době. Dále rozlišujeme ještě onemocnění chronické. To je onemocnění, které probíhá dlouhou dobu. Onemocnění nejde vyléčit a zhoršuje se. Tím vzniká z akutního onemocnění chronické.

 

Onemocnění je léčitelné. Ovšem nejdřív se musí zjistit příčina vzniku onemocnění a pak se podle toho postupuje.

 

Příznaky zánětu prostaty dělíme na dvě základní odvětví. Na systémové a místní neboli lokální. Některé příznaky nemusí být typické pouze pro zánět prostaty, ale mohou doprovázet i jiné onemocnění.

 

  1. Systémové příznaky jsou příznaky, které se projevují celkově. Nejsou nijak ohraničené. Jedinec je pociťuje po celém těle. Jsou to projevy spojené se zánětem. Ať už se jedná o zánět prostaty nebo jiného postiženého místa. Stejné příznaky můžete pociťovat například při zánětu zubů.
    1. Příznaky podobné chřipce. Horečka spojená s bolestí svalů a kloubů. Zimnice. Vyčerpanost a nechutenství cokoliv dělat ať už se bude jednat o každodenní domácí úklid nebo uspokojení sexuálních potřeb své polovičky. Muži pociťují snížení libida a nechtějí vyvíjet žádnou sexuální aktivitu. Snížená energetická rezerva. Tělo není v normálu a musí vynaložit nejvíce úsilí v boji proti zánětu.
  2. Lokální neboli místní příznaky. Tento druh příznaku je zcela patrný kde se projevuje a kde je hlavní zdroj zánětu. Říká jedinci, kde je problém a že má navštívit odborného lékaře na urologii. Neboť se bude jednat o onemocnění spojené s močovým měchýřem, močovými cesty a prostatou.
    1. Hlavním ukazatelem je nepříjemná bolest v okolí prostaty. Ta ovšem mužům vystřeluje, jak do oblasti horní což se jedná o podbřišek, dolní část zad, boků, tak do oblastí spodní jako jsou třísla, stydká kost, stehna i genitálie.
    2. Dalším příznakem je bolestivé vyprazdňování. Jedná se jak o močení, tak o stolici. Močení je pro jedince bolestivé a přerušované. Mají stále pocit, že se jim chce čůrat a nejsou zcela vyprázdněný. Moč může obsahovat příměs krve a může být nepřirozeně zakalená.
    3. Lidé se zánětem prostaty mají problém dosáhnutí erekce a udržet ji. Nemají náladu na sex.
Karty