Zbytnělá prostata

U mužů patří zbytnělá prostata mezi nejčastější onemocnění, se kterým se musí potýkat zvláště v pokročilejším věku. Zbytnění prostaty je poměrně snadné léčit za předpokladu, že muži tento problém nebagatelizují a neodkládají návštěvu lékaře až na chvíli, kdy jsou problémy nesnesitelné. Mnoho mužů má totiž zvětšení prostaty spojováno s neodmyslitelným znakem stárnutí a proto jejím prvotním příznakům nevěnují pozornost. To je ale chyba! Včasné řešení problému totiž může ochránit muže před eskalací, kterou je možné později řešit chirurgickým zákrokem

 

Zbytnění prostaty se u mužů obvykle objevuje až kolem 50. roku života, přičemž na přelomu 60. roku už tímto onemocněním trpí každý druhý muž. A co to ta prostata vlastně je? Prostata je předstojná žláza, která je uložena v malé pánvi. Přiléhá na močový měchýř a skrz ní prochází močová trubice. Tomuto orgánu, který není větší než vlašský ořech, nevěnuje většina mužů žádnou pozornost, až do chvíle než se objeví první problémy s močením. Přitom právě prostata vylučuje látku, která je součástí ejakulátu a má za schopnost ochránit spermie. Je to tedy právě prostata, která do značné míry ovlivňuje potenci muže.

 

Prostata se s postupem času zvětšuje, zatímco kolem 20 roku života váží přibližně 20 g, u nejtěžších zaznamenaných případů onemocnění se její váha zvětšila až 15x. Zvětšující se prostata začne pomalu utlačovat močovou trubici, což má za následek vznik překážky. Ta brání plynulému průtoku moči, ale i ejakulátu nebo krvi při ztopoření penisu. Právě potíže s prostatou jsou do značné míry spojeny s erekcí či plodností.

 

Zbytnělé prostatě je však možné předcházet za pomoci bylinných doplňků stravy z ženšenem, kotvičníkem, vrbovkou nebo kopřivou. Lékaři doporučují i cvičení pánevního dna za pomoci tzv. Kegelových cviků, které jsou známy již od roku 1948.

Karty