Zdravá prostata

Prostata je předstojná žláza, která se nachází v malé pánvi. Doléhá na močový měchýř a skrz ní prochází močová trubice. U mužů se vyvíjí ještě před narozením, ale plného vzrůstu dosahuje až kolem 20 roku muže, kdy váží přibližně 20 g. Tento nenápadný orgán nepřitahuje příliš mnoho pozornosti, až do prvních příznaků, které jsou doprovázeny jeho zvětšováním. Přitom má prostata v těle muže zásadní úkol. Vylučuje totiž látku, která je součástí ejakulátu a má za funkci ochránit spermie. Zdravá prostata tak velkou měrou prospívá k potenci muže.

 

Ovšem první problémy přichází s jejím zvětšováním, které se objevuje u většiny mužů kolem 50. roku života. Prostata pomalu tlačí na močový měchýř a vytváří překážku, která má za následek špatný průtok moči, ejakulátu, ale třeba i krve, která je klíčová pro ztopoření penisu při erekci. Mnoho mužů má však zvětšování prostaty a následné problémy spojovány s vyšším věkem. Jen málokterý muž zamíří k lékaři při prvních projevech, které jsou nejčastěji pocit pálení a bolesti při močení, či časté návštěvy toalety. Přitom neléčení může vést k eskalaci problému, který je v nejhorších případech zapotřebí řešit chirurgickou cestou. Stěny močového měchýře se vlivem nedostatečného průtoku moči zesilují, může dojít ke vzniku infekce či močovým kamenům.

 

Jak udržet svou prostatu v kondici?

Nejlepší léčbou zbytnělé prostaty je prevence. Důležitým bojem je změna životního stylu, neboť prostatě nesvědčí sedavý styl života. Muži tak mohou do své rutiny zapojit sporty, které prostatě nejvíce prospívají, jako je jogging, chůze nebo tenis.

 

Pomoci mohou i některé doplňky stravy, které mají příznivý vliv na mužskou prostatu. Povětšinou se jedná o směs bylin, jako je maca peruánská, kotvičník zemní nebo zázvor obecný. Účinky na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Karty