Arginine

L-arginin je aminokyselina, kterou můžeme najít i pod anglickým výrazem arginine. Aminokyseliny jsou stavebním prvkem pro bílkoviny a dělí se na základní a neesenciální. Rozdíl mezi nimi je vcelku prostý, neesenciální aminokyseliny si dokáže tělo vytvořit samo, zatímco esenciální aminokyseliny musí být přijímány ze stravy. S argininem je to ale poněkud složitější, jedná se totiž o tzv. semi-esenciální aminokyselinu, která je pro tělo hůře vytvořitelná za určitých podmínek.

 

Arginin se v těle stará o tvorbu oxidu dusného, který má mimo jiné přímý vliv na erekci u mužů. Proto jsou mužům trpící na špatnou erekci doporučovány právě doplňky stravy s obsahem L-argininu. Samotný arginin je obsažen v řadě potravin, které běžně konzumujeme, jako je hrách, cizrna nebo červené maso. Přesto je možné arginin dodávat i ve formě doplňků stravy v podobě prášku, tekutin, kapslí nebo tablet.


Výhody a využití

Arginin je hojně využíván mezi sportovci, neboť zvyšuje průtok krve v cévách, což má za následek větší koncentraci kyslíku ve svalech. Doporučuje se u jedinců, kteří se zotavují z vážných zranění, trpí na vysoký tlak, sportují či jsou dlouhodobě vystaveny vyšší fyzické aktivitě.

 

Řada výzkumů dokázala, že arginin je bezpečný a tělu nápomocný, pokud je užíván ve formě přírodních doplňků. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 5 g, v případě dlouhodobějšího předávkování může způsobit vedlejší účinky v podobě bolesti břicha, nadýmání nebo průjmu. Nedoporučuje se proto dlouhodobě překračovat vyšší dávka, než je 9 g denně. I když dlouhodobé užívání argininu nepředstavuje žádné riziko, určitá část populace by se jeho konzumaci měla raději vyvarovat. Jedná se například o pacienty s cirhózou jater, astmatem nebo nízkým krevním tlakem. Přírodní doplňky s argininem však znamenají poměrně snadnou cestu jak jeho nedostatek doplnit v případě, kdy ho tělo není schopno vyrobit.

Karty