Bolest prostaty

Zvětšená či bolestivá prostata je ožehavé téma, které je pro řadu mužů stále tabu. Přitom se nejedná o ojedinělý případ, ale celosvětový problém, který za život dokáže potrápit v průměru každého druhého muže. Řada mužů se přitom mylně domnívá, že bolest prostaty se objevuje až v pozdním věku, není tomu ale vždy tak. Bolestivá prostata přitom představuje palčivý problém, který může muže vyřadit nadobro ze společenského života. Vytváří překážku v průtoku moči, která následně zabraňuje v plnému vyprázdnění močového měchýře. Přitom se jedná o problém, jehož příznaky je poměrně snadné léčit. Rozhodně není dobré počáteční projevy zvětšené prostaty přehlížet a smířit se s aktuálním stavem. Včasné řešení totiž mnohdy pomůže zabránit zhoršení tohoto onemocnění, které může v nejhorších případech vést až k chirurgickému zákroku.

 

Zvětšená prostata se velmi často spojuje i s vyšším rizikem nádorového onemocnění. To je naštěstí už dlouho vyvrácený mýtus. Přesto je zvětšená prostata problém, který není dobré brát na lehkou váhu. Podpůrnou medikací v tomto případě mohou být bylinné doplňky stravy, které mohou projevy zmírnit, případně jim dlouhodobě předcházet.

 

Jak se zvětšená prostata projevuje?

Zvětšená prostata představuje problém, o kterém muži neradi mluví. Pokud se u nich první symptomy objeví, většinou je přehlíží. První příznaky se mohou objevovat již v raném věku a je dobré s jejich léčením začít co možná nejdříve. Povětšinou se muži setkávají s častým močením, a to i několikrát během dne. Častým jevem je pálení či tupá bolest při močení. Proud moči je velmi slabý a závěr domočování probíhá ve formě kapek. I po opuštění toalety má muž stále pocit plného měchýře, který ho omezuje v osobním i profesním životě. V některých případech může být zvětšená prostata doprovázena únikem moči.

Karty