Bolest prostaty

Zvětšená prostata představuje palčivý problém, se kterým se musí nejčastěji potýkat muži staršího věku. Nejedná se přitom o ojedinělé případy, problémy s prostatou trápí podle výzkumů celých 60% mužů starších 50 let. Je tak vcelku pochopitelné, že muži při prvních symptomech jako je bolest prostaty či pocit pálení při močení, problém bagatelizují a nehledají okamžitě lékařskou pomoc.

 

Prostata je předstojná žláza, která vzniká ještě před narozením a je velká přibližně jako vlašský ořech. Prostata těsně doléhá na močový měchýř a skrz ní prochází močová trubice. Ve chvíli, kdy se začne prostata pomalu zvětšovat, začne utlačovat močovou trubici a brání v plynulém průtoku nejenom moči, ale i ejakulátu. Prostata je odpovědná za tvorbu tekutiny, která je součástí ejakulátu a má za schopnost ochránit spermie. Prostata tak do značné míry ovlivňuje i samotné početí.

 

Se zvětšující se prostatou přichází celá řada komplikací, která může mužům přidělat nejednu vrásku na čele. Do penisu je omezen průtok krve, tudíž je prostata velmi často spojována i s nedostatečnou erekcí. I když se jedná o nezhoubné onemocnění, přináší řadu problémů, které muže omezuje v pracovním i osobním životě. Přitom je možné zvětšení prostaty do značné míry předcházet za pomoci bylinných doplňků stravy s macou, kotvičníkem nebo zázvorem. Pomoci mohou i tzv. Kegelovy cviky, které jsou v tomto ohledu velmi účinné. Díky nim muž posiluje svalstvo pánevního dna, které má za úkol mimo jiné zlepšit erekci, pomáhá při inkontinenci a i s již několikrát zmíněnou prostatou. Urolog vám jistě ukáže, jak takové cviky praktikovat. A víte co je na nich nejlepší? Nikdo si nevšimne, že je právě provádíte. Představují nenáročný a přesto vysoce účinný způsob cvičení, který by měli muži zařadit do své každodenní rutiny. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Karty