Funkce prostaty

Také už delší dobu pozorujete svého muže, jehož sebevědomí se pomalu ale jistě blíží bodu mrazu? Jeho návštěvy toalety jsou čím dál častější a to i během noci, což vede k nedostatečnému spánku a následné únavě během dne?

 

Muži mají už od raného dětství vštěpováno, aby své emoce, bolesti a strasti nedávali příliš na odiv. I z tohoto důvodu mnoho mužů problémy se zvětšenou prostatou zprvu přehlíží a nevěnujeme jim příliš mnoho pozornosti. I když se nejedná o zhoubné onemocnění, do značné míry ovlivňuje mužův osobní i profesní život. Potíže se zbytnělou prostatou přitom nejsou nic neobvyklého, což předkládá i řada studií, které tvrdí, že prostatou trpí až polovina mužů v pokročilejším věku.

 

Prostata je předstojná žláza, která úzce doléhá na močový měchýř a skrz ní prochází močová trubice. U mužů se vyvíjí ještě před narozením a plné velikosti dosahuje přibližně ve 20 letech, kdy je velká jako plod kaštanu a váží přibližně 20 g. Nejdůležitější funkce prostaty je produkce tekutiny, která je součástí ejakulátu. Ta pomáhá udržovat spermie při životě a do značné míry ovlivňuje plodnost muže.

 

Problémy s prostatou začínají po padesátce

Muž je náchylnější na zvětšování prostaty s přibývajícím věkem. Čím je prostata větší, tím více utlačuje močovou trubici. To má za následek horší průtok moči, ejakulátu, ale i krve, která je potřebná pro plnohodnotnou erekci. Prvotní projevy, které jsou povětšinou doprovázeny pocitem pálení a štípání při močení, se tak nedoporučují podceňovat. I když řada mužů bere problémy s prostatou jako doprovázející jev stárnutí, rozhodně to tak být nemusí. Pomoci mohou bylinné doplňky stravy s macou, kotvičníkem nebo zázvorem. Ty mají pozitivní vliv nejenom na prostatu, ale i erekci, sexuální libido nebo plodnost. A nesmíme opomenout i tzv. Kegelovy cviky, které jsou vhodné téměř pro každého. 

Karty