Léčba prostaty

Prostata je předstojná žláza, která se nachází na spodní straně močové měchýře a skrz ní prochází močová trubice. U mužů se vyvíjí ještě před narozením a v plné velikosti dosahuje kolem 20 roku života, kdy je velká podobně jako plod kaštanu a váží kolem 20 g. Tento orgán je pro řadu mužů velkou neznámou až do prvních potížích, které se objevují kolem 50 roku života. Celá řada mužů však léčbě prostaty nevěnuje příliš mnoho pozornosti a bere jí jako přítěž spojenou s pokročilejším věkem. Stále se zvětšující prostata však může začít tlačit na močovou trubici a do značné míry ovlivnit průtok moči. Zbytnělou prostatu může muž poznat již při prvních projevech, mezi které patří pálení a mírný tlak při močení.

 

Mezi nejdůležitější funkci prostaty patří tvorba tekutiny, která je součástí ejakulátu a má za schopnost ochránit spermie. Prostata tak do značné míry přispívá i k lepší potenci. Zbytnělá prostata však utlačuje nejenom samotný ejakulát, ale i krev, která má za následek ztopoření penisu. Prostata jde tak ruku v ruce s kvalitou erekce. V případě, kdy se první projevy objeví, není dobré otálet. Bagatelizování a neléčení potíží se zvětšenou prostatou může vést v konečném důsledku až ke vzniku močových kamenů, které je zapotřebí odstranit chirurgickou cestou.

 

Prevence jako nejlepší lék

Žijeme v 21. století a není tak zapotřebí snášet příkoří, které do značné míry omezují osobní i profesní život. Zvětšená prostata se dá poměrně snadno léčit za pomoci předepsané medikace. Ještě lepší je ale zvětšení prostaty předcházet za pomoci bylinných doplňků stravy, které jsou obohaceny o kotvičník, macu nebo třeba zázvor. Velmi účinnou prevenci představují i tzv. Kegelovy cviky, o kterých jste jistě už v minulosti slyšeli. Jedná se o jednoduché a účinné cvičení, které je možné praktikovat kdykoliv během dne bez povšimnutí.

Karty