Nevhodné potraviny pro prostatu

Prostata je předstojná žláza, která vzniká u mužů ještě před narozením. Plné velikosti však dorůstá až kolem 20 roku života, kdy váží přibližně 20 g. To však není konečná velikost, které může tento orgán dosáhnout. S přibývajícím věkem se u mužů totiž objevuje tzv. zvětšená prostata, která v nejvážnějších případech může svojí hmotnost zvětšit až 15x.

 

Prostata se nachází v oblasti močového měchýře a skrz ní prochází močová trubice. A právě v mužské anatomii tkví hlavní jádro problému. V případě, kdy dochází k jejímu zvětšování, začne pomalu tlačit na močovou trubici. Vzniká překážka, která brání plynulému průtoku moči, ale i ejakulátu nebo krve při erekci. Funkce prostaty je přitom velmi důležitá, i když muži o tomto orgánu do prvních potíží ani nevědí. Právě ona má za úkol vylučovat tekutinu, která chrání spermie v ejakulátu a příznivě ovlivňuje mužskou potenci.

 

Zbytnělé prostatě je možné předcházet. Pokud pravidelně sportujete, ještě lépe hrajete tenis, provozujete jogging nebo často chodíte na dlouhé procházky, máte z půli vyhráno. Právě to jsou totiž nejlepší pohybové aktivity na prevenci zvětšené prostaty. Důležitý je ale i životní styl v čele se správnou stravou.

 

Které potraviny přispívají a které naopak škodí prostatě

Pokud chcete dopřát své prostatě přesně to, co potřebuje, zaměřte se na ovoce a zeleninu. Dopřejte si vodní meloun, ryby, brokolici, česnek a cibuli nebo třeba granátové jablko.

 

Naopak nevhodné potraviny pro prostatu jsou tučná jídla nebo ty s příliš vysokým obsahem cukru. Muži by se též měli vyvarovat nadměrné konzumaci alkoholu, který prostatě příliš neprospívá. Dieta pro prostatu by měla být vytvořena z  jídel, které jsou zdravé, lehké a kaloricky vyvážené. I když zvětšená prostata nepředstavuje závažný zdravotní problém, není dobré jí příliš podceňovat.

Karty