Prevence prostaty

Potíže se zvětšenou prostatou nejsou u mužů staršího věku nic neobvyklého. Ba dokonce podle nejnovějších výzkumů trápí každého druhého muže nad 60 let a celých 15% v rozmezí 50-60 let. Mnoho mužů však tento problém bagatelizuje a k odborníkovi se odhodlají až ve chvíli, kdy jsou potíže se zvětšenou prostatou neúnosné. Je tedy vůbec možná nějaká prevence prostaty?

 

Prostata je předstojná žláza, která sousedí s močovým měchýřem a skrz ní prochází močová trubice. Většina mužů o její přítomnosti neví až do chvíle, než se objeví první zdravotní komplikace. Hlavně díky mužské anatomii, je močová trubice ohrožována v případě zvětšování prostaty. Zvětšující se orgán začne doléhat na močovou trubici a vytváří překážku pro průtok moči. Močový měchýř tak není možný se zcela vyprázdnit a dochází k častějším návštěvám toalety. Močení je navíc mnohdy doprovázeno nepříjemným pálením či bolestí. Zvětšená prostata však brání průchodu i ejakulátu nebo zabraňuje průtoku krve, která se v penisu hromadí v důsledku erekce. To může mít za následek nepříjemné situace i v sexuálním životě.

 

Zvětšená prostata už dávno nepatří mezi problém, se kterým by se muži museli s přibývajícím věkem smířit. Ba naopak! Pomocí vhodné medikace lze zvětšenou prostatu poměrně účinně léčit. Ještě lepší je ale zaměřit se na samotnou prevenci prostaty. Ta spočívá hlavně v dostatku pohybu, který je klíčový. Chůze, jogging nebo tenis jsou nejúčinnější pohybové aktivity, které je dobré s určitou pravidelností praktikovat.

 

Jako prevence fungují i některé doplňky stravy, které jsou připraveny ze směsicí bylin, jako je maca, kotvičník, zlatobýl nebo vrbovka. Vhodné jsou i tzv. Kegelovy cviky, které jsou známé již od roku 1948 a využívají se dodnes. Cvičení těchto cviků je díky jejich jednoduchosti vhodné pro každého bez ohledu na věk či tělesnou dispozici.

Karty