Potíže s prostatou

Potíže s prostatou u mužů po padesátce? Žádná zvláštnost, přesto je dobré tento zdánlivě nijak neomezující zdravotní problém nebrat na lehkou váhu. Spousta mužů se mnohdy mylně domnívá, že problémy se zvětšenou prostatou jednoduše patří k vyššímu věku. To je sice do značné míry pravda, na druhou stranu bychom si však měli uvědomit, že dnešní moderní medicína je na vysoké úrovni. Není tak zapotřebí se omezovat zdravotními problémy, které dříve byly běžnou součástí života postarších mužů. Dnes už existuje celá řada doplňků stravy, medikací či cvičení, které mohou zvětšené prostatě předcházet, či jí zamezit již s prvotními příznaky. Následující článek vám napoví co dělat, když se palčivé obtížené spojené se zbytnělou prostatou objeví.

 

Co je to vůbec prostata a kde se nachází?

Prostata je předstojná žláza, která se nachází v okolí malé pánve. Doléhá na spodní stranu močového měchýře a skrz ní prochází močová trubice. Prostata má za úkol produkovat tekutinu, která je součástí ejakulátu. Její funkčnost je tedy do značné míry závislá na plodnosti muže. Prostata se vyvíjí u mužů ještě před narozením a plné velikosti dosáhne přibližně v 20. roce života, kdy váží okolo 20 g. Její existence se nijak neprojevuje, tedy až do chvíle než dojde k jejímu zvětšení. Problémy se zvětšenou prostatou se u mužů objevují přibližně kolem 50. roku života. Jedná se o nezhoubné onemocnění, které však může do značné míry ovlivnit kvalitu života.

 

Pozvolné zvětšování prostaty má za následek utlačování močové trubice. Je vytvořena překážka, která brání v plynulém průtoku moči. Muž následně při močení pociťuje bolest a pálení. Na prostatu je možné vyzkoušet řadu bylinných doplňků stravy, které obsahují rostliny jako macu peruánskou, škornici šípolistou nebo zázvor obecný. Ke zlepšení prostaty též dobře poslouží tzv. Kegelovy cviky.

Karty