Indický ženšen (Ashwagandha)

Už samotný pojem ženšen neboli Ashwagandha je v indické a ajurvédské medicíně dlouhá tisíciletí známý a lidé na jeho účinky nedají dopustit. Indický ženšen je vytrvalá bylina, která roste přednostně v tropických a subtropických oblastech, které ji poskytují nejlepší podmínky pro pěstování. Není náročná, a proto ji najdeme u cest běžně v přírodě. Nejrozsáhlejší nálezy jsou v Africe, Asii a Evropě. Samozřejmě se dá pěstovat i v našich oblastech, ale musíme ji přizpůsobit vhodné podmínky. Samotná rostlina dorůstá metru a půl až dvou metrů. Vytváří zelenožluté květy, které po odkvetení přechází na oranžovo červené bobule, které jsou schované v obalovém kalichu. Z rostliny se mohou používat, jak plody, tak významným produktem je samotný kořen, který hraje hlavní roli v lidovém léčitelství. Kořeny se musí důkladně od rostliny oddělit a vysušit jinak nejsou zachovány potřebné zdravotní účinky.

 

Ashwagandha má mocné, blahodárné účinky. Ovšem není doporučována vždy. Bez porady s lékařem by ji rozhodně neměly užívat těhotné a kojící ženy a stejně tak by měli být opatrní lidé s autoimunitním onemocněním. 

Indický ženšen má spoustu pozitivních vlastností na tělo a některé si více přiblížíme.

  • Je skvělým doplňkem stravy při stresových a náročných období vašeho života. Ať už se dostanete v práci pod nepříjemný tlak nebo se jedná o rodinné nepříjemnosti. Ženšen zvyšuje odolnost vůči stresovým příznakům, potlačuje projevy úzkosti a navozuje zklidnění mysli. To se projevuje i lepším a hlubším spánkem. Podaří se vám usnout i v období vyčerpání a váš spánek bude nerušený a klidný.   
  • Rovněž má vliv na náš imunitní systém, který posiluje a chrání proti nechtěným virózám a chřipkám. Vhodný tak v nepříznivém podzimním počasí, kdy je venku deštivo a trápí vás nachlazení. Protizánětlivé a antibakteriální účinky ženšenu posílí vaši obranyschopnost a stanete se odolnější proti běžným nákazám.
  •  Dalším významným pomocníkem je hlavně u mužů. Kteří mají problémy v oblasti sexuální. Má afrodiziakální účinky, které nabudí mužské tělo k sexuálnímu vzrušení. Zvyšuje mužské libido a pomáhá s erekcí. Má i pozitivní vliv na správný vývoj a kvalitu spermií, které muži často řeší, když se snaží o potomka. 
  • Tato bylina působí i na náš vnější vzhled. Napomáhá při zlepšení pleti, kterou zpevňuje a vyživuje. Stejné účinky má i na naši vlasovou strukturu. 
  • To není zdaleka vše. Má své účinky pozitivní účinky v oblasti krevního tlaku, hladiny cukru v těle, výkonu štítné žlázy a ledvin. Je vhodná na preventivní užívání při revmatoidních problémech a epileptických křečí.

Rozhodně tato bylina má rozsáhlé působiště a stojí za to vyzkoušet, při některých zdravotních problémech, její sílu.

Karty