Jak na prostatu?

Jen málokterý muž dokáže veřejně přiznat, že ho trápí problémy se zvětšenou prostatou. Přitom se jedná o jeden z nejčastějších problémů mužů v pokročilém věku. To ovšem neznamená, že se mladým mužům vyhýbá. Podle nejnovějších statistik trpí zvětšenou prostatou každý druhý muž nad 60 let a celých 13% mužů ve věku od 40-50 let. Prostata vzniká u mužů ještě před narozením a plné velikosti dosahuje přibližně kolem 20 roku života muže, kdy váží něco kolem 20 g. V případě, kdy se prostata začne zvětšovat, pomalu tlačí na močovou trubici a vytváří překážku, která je spojena s následnými poruchami při močení. Muži mohou mít častěji pocit potřeby močení a to může být doprovázeno pícháním nebo pálením. Zvětšená prostata nepředstavuje příliš velké zdravotní riziko a tak jí řada mužů ignoruje. Ovšem problém může dříve či dříve eskalovat a mít za následek vznik močových kamenů, které je zapotřebí odstranit za pomoci chirurgického zákroku.

 

Zvětšená prostata je povětšinou spojová i s rakovinou, což je naštěstí výmysl. Zvětšená prostata muže nebolí a do jisté míry ani neomezuje a proto tento problém řada z nich bagatelizuje a s návštěvou lékaře nikterak nespěchá. To je ale chyba! Už z důvodu, že zvětšená prostata může mít za následek vznik řady patových situací a do značné míry muže omezuje v osobním či pracovním životě.

 

Jak na prostatu? Zvětšení prostaty je do jisté míry ovlivněno geneticky, to ale neznamená, že nejde tomuto palčivému problému předcházet. Prostatě příliš nesvědčí sedavá zaměstnání, ale naopak je vítaný jakýkoliv pohyb. Jogging, chůze nebo třeba tenis se však považují za nejlepší prevence proti zbytnělé prostatě. Doporučují se i Kegelovy cviky, které jsou velmi jednoduché a lze je prakticky praktikovat kdekoliv a kdykoliv. Jedná se o stlačování pánevních svalů v různých časových intervalech.

Karty