Jak se projevuje prostata

Je to přídatná pohlavní žláza, která je umístěna pod močovým měchýřem. Tvarem připomíná prstenec, který ovíjí močovou trubici. Prostata se vyvíjí před narozením dítěte. Ovšem její růst začíná, až muž dosahuje dospělosti. U zdravého dospělého muže je velikost prostaty okolo dvaceti gramů. V přirovnání je velikosti vlašského ořechu. S věkem se velikost prostaty zvětšuje a přináší nepříjemnou zátěž pro jedince.

 

Prostata se podílí na tvorbě sekretu tvořící ejakulát. Sekret z prostaty dodává spermiím potřebné látky, které zlepšují jejich životaschopnost a zvyšují šanci k oplodnění. Zajišťují dostatečně řídké sperma, lepší pohyblivost spermií, vhodné prostředí pro život spermií. Bez nedostatečné funkce nebudou mít spermie vhodné prostředí a jejich životaschopnost bude snížena.

Prostata je řízena pohlavními hormony a to hlavně testosteronem. Ten zajišťuje správný růst a funkci prostaty. S přibývajícím věkem množství hormonů v těle klesá a produkce sekretu se zmenšuje nebo je zcela zastavena.

 

U většiny můžu se prostata s vyšším věkem zvětšuje, a dochází tak ke zmenšení průtoku moče močovou trubicí. Močení je obtížnější a pro jedince může být bolestivé a přerušované. Zvětšením dochází k městnání do močového měchýře, kde vzniká prostor, kde se moč zadržuje a nedochází k normálnímu odtoku. Jedinec tak má pocit stálého nutkání močení, jelikož není zcela vyprázdněn močový měchýř. Tento problém se odborně označuje jako benigní hyperplazie prostaty. U mužů ve věku nad padesát let, ale i mladších je to běžným onemocněním. V některých případech může docházet k samovolnému úniku moči. Nejčastějším příkladem je noční opakované močení.

Některé faktory k těmto nesnázím přispívají, jako je například obezita, vysoký krevní tlak, špatný životní styl a cukrovka.

 

Mezi další onemocnění prostaty patří zánět prostaty a karcinom prostaty.

Karty