Maca – tajemství peruánských indiánů

Maca peruánská

Maca Peruánská, zvaná někdy též jako peruánský ženšen. Roste na člověku nepřístupných místech ve výšce přes 4 tis. metů nad mořem, kde nepřežije nic jiného. Odedávna byla součástí stravy indiánů obývajících náhorní plošiny peruánských And. Inkové a jejich válečníci užívali Macu ke zvyšování energie, vitality a síly v boji, stejně jako afrodiziakum zvyšující libido. Maca jim také umožňovala přežívat ve vysokých nadmořských výškách při nedostatku kyslíku.

Konzumuje se obvykle v podobě usušeného prášku z jejího kořene. Chuťově by se dala přirovnat k ořechům nebo karamelu. Kořen macy je bohatý na vitamín C, hoříčk, měď, železo, zinek a selen. Obsahuje také mnoho bioaktivních rostlinných sloučenin, např. glukosinoláty, které souvisí s adaptačním účinkem na lidský organismus .

Něpřímý mechanismus působení na pohlavní hormony u mužů i žen

Maca nepůsobí přímo na zvyšování testosteronu (který proto nemusí být při jejím užívání zvýšen u všech), ale zvyšuje jeho prekurzor dehydroepiandrosteron (DHEA), což je androgen a neurosteroid, nejhojněji kolující hormon v lidském těle, který slouží jako substrát pro syntézu všech dalších androgenů (u mužů) i estrogenů (u žen)Nedostatek DHEA je přitom jednou ze tří hlavních příčin, nedostatku testosteronu, kterým trpí 90% mužské populace na našem území. Přirozenou obnovou hladiny DHEA tak nepřímo dosáhnete zvýšení Vašeho testosteronu, stejně jako celkově lepší nálady, vitality a energie. Není proto divu, že přirozenou cestu k udržování vysoké hladiny DHEA si vypěstovaly prostřednictvím rozdílné fytoterapie přírodní národy po celém světě a že je nedostatek DHEA v současné době u moderní civilizace spojen se stále rychleji nastupující andro a meno pauzou a jejich negativními příznaky.

Pozitivní účinky na hormonální systém u mužů i žen všech věkových kategorií.

Zde je několik dalších účinků Macy peruánské i s vědeckými studiemi:

  • Stimulace libida u žen i mužů. Ve výzkumu z roku 2010, který zahrnoval čtyři randomizované klinické studie s celkem 131 účastníky, bylo zjištěno, že po šesti týdnech užívání macy docházelo u jedinců ke zvyšování sexuální touhy.
  • Může zvyšovat plodnost u mužů. V malé studii jež se zúčastnilo devět zdravých mužů, kteří užívali macu po dobu čtyř měsíců byl u subjektů zaznamenán nárůst kvantity, kvality i mobility spermií.
  • Může zmírňovat příznaky menopauzy, které jsou následkem přirozeného úbytku estrogenu. To je spojeno s nepříjemnými příznaky (návaly horka, změny nálady, zhoršená kvalita spánku atd.)
  • Může pozitivně působit na zvětšenou prostatu. Při studiích na hlodavcích bylo zjištěno, že maca redukuje velikost prostaty, což je dáváno do souvislosti s vysokým množstvím glukosinolátů (organické produkty rostlin sloužící k ochraně proti škůdcům – jednodušeji řečeno – přírodni pesticidy).
  • Zmírňuje nepříjemné příznaky PMS. Na začátku menstruačního cyklu je hladina estreogenu velice nízká, ale v jeho polovině může být hladina estrogenu až 10x vyšší a ke konci se opět prudce sníží. Tento hormonální výkyv může vybalancovat právě účinek Macy na hormonální systém.
Karty