Potraviny na prostatu

Mnoho mužů se mylně domnívá, že problémy spojené se zvětšenou prostatou jdou ruku v ruce se zvyšujícím se věkem. Žijeme však v 21. století a rozhodně není zapotřebí nechat se omezovat zdravotními potížemi, které muže do značné míry omezují a limitují v osobním i pracovním životě. Jak tedy postupovat v případě, kdy se objeví prvotní příznaky, které indikují zvětšenou prostatu?

 

Nejdřív si ale pojďme říct, co tu vůbec ta prostata je? Prostata je předstojná žláza, která se nachází v malé pánvi. Úzce sousedí se spodní stranou močového měchýře a skrz ní prochází močová trubice. Prostata je též velmi důležitá k oplodnění, neboť produkuje tekutinu, která je součástí ejakulátu. Ta příznivým způsobem ovlivňuje spermie a pomáhá tak oplodnění. Vyvíjí se ještě před narozením a v plné velikosti váží kolem 20 g. Velikostí by se dala přirovnat k vlašskému ořechu. V případě, kdy dojde k jejímu zvětšení, začne pomalu utlačovat močovou trubice. Vytvoří se překážka, která brání k plynulému průtoku moči. O její existenci nemá řada mužů vůbec ponětí, až do doby než se začne pomalu zvětšovat a utlačovat právě močovou trubici. Muž se zvětšenou prostatou má problémy při močení, které se projevují bolestí či pálením. Mnoho mužů tento problém přehlíží, přitom je už dnes mnoho způsobů, jak vyléčit zbytnělou prostatu. Jedná se sice o nezhoubné onemocnění, ale do značné míry ovlivňuje kvalitu života muže.

 

Potravin na prostatu je spousta, většinu z nich muži běžně konzumují a ani si toho nejsou vědomi. Mezi potraviny, které mají příznivý vliv na prostatu, patří například ryby, bobuloviny, lesní plody, zelený čaj nebo košťálová zelenina. Je také možné do svého jídelníčku zahrnout i běžně dostupné doplňky stravy s kopřivou, kotvičníkem nebo třeba s vrbovkou. Doporučované jsou též tzv. Kegelovy cviky, které může cvičit každý.

 

Karty