Prostata u mužů

Včasné rozpoznání příznaků, které vedou k určení možných problémů s prostatou, má zásadní význam, aby došlo k okamžitým opatřením a zabránění zhoršení stavu. Někdy není ani nutná komplikovaná léčba a stačí vše vyřešit správnou životosprávou a aktivním přístupem ke svému zdraví.

Mezi nejběžnější problémy s prostatou patří:

  • infekce (prostatitida)
  • zvětšení prostaty
  • nádory

Prostatitida: poměrně časté onemocnění

Prostatitida je zánět prostaty, který může postihnout muže všech věkových kategorií a je zcela běžný. Může vzniknout v důsledku napadení patogeny (bakteriemi), ale může to být také způsobeno nesprávnými návyky, jako je nesprávná strava, střevní nerovnováha, sedavý způsob života. 

Povaha zánětu může mít několik úrovní:

Akutní bakteriální prostatitida - vyskytuje se ve spojení s infekcí močových cest a vyžaduje okamžitý zásah, aby se zabránilo šíření do krevního oběhu. Příznaky mohou být časté a bolestivé močení s přerušovaným proudem, potíže s vyprazdňováním močového měchýře, bolest v zádech, bolest penisu, bolestivá ejakulace, horečka.

Chronická bakteriální prostatitida - je méně závažná, ale opakuje se a může vést k cystitidě způsobené bakteriemi v prostatě. Může se objevit krev ve spermatu, bolest v genitáliích a bolestivá ejakulace.

Co je to hypertrofie prostaty a co ji způsobuje

Mezi běžné problémy s prostatou u muže patří benigní hypertrofie prostaty, která vede k pomalému a neustálému zvětšování žlázy, která stlačuje močovou trubici, kterou protéká moč. Zvětšení prostaty u mužů je ve stáří rozšířené, ale může mít i hormonální příčiny nebo může být vyvoláno nesprávnými životními návyky i ve středním a mladém věku. Včasná identifikace přítomnosti onemocnění a léčba zabrání zhoršení příznaků a také případné ohrožení funkce ledvin.

Rakovina prostaty

Je to jedna z nejběžnějších forem rakoviny u mužů nad 50 let. Také v tomto případě je vývoj pomalý a příčiny je třeba hledat v genetice, hormonálních faktorech, nezdravých návycích nebo nevyvážené stravě. Ve většině případů je rakovina prostaty detekována během screeningu. Asi třetina případů je odhalena až v okamžiku, kdy onemocnění pokročí mimo žlázu. 

Pravidelnou kontrolou prostaty lze všechny problémy poměrně dobře řešit.

Karty